Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea

Aeroportul Tulcea

Aeroportul Tulcea

”Modernizarea suprafețelor de mișcare, extinderea pistei și a platformei de îmbarcare – debarcare pentru Aeroportul Delta Dunării Tulcea”, proiect al carui beneficiar este Regia Autonomă Aeroportul Delta Dunării Tulcea în cadrul Programului Operațional Sectorial Transport (POS T) 2007-2013, Domeniul Major de Intervenție 2.4 – Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian. 

Valoarea eligibilă a proiectului este de 52.486.629,90 lei, din care contribuția FEDR este de 44.613.635,42 lei, 6.823.261,88 lei o reprezintă co-finanțarea de la Bugetul de stat și 1.049.732,60 lei reprezintă contribuția proprie a beneficiarului.

Obiectivul principal al proiectului a constat în reabilitarea, modernizarea și extinderea suprafețelor de mișcare și construirea de facilități conexe pentru conformtul pasagerilor în cadrul Aeroportului Tulcea.

Obiectivele specifice ale cererii de finanțare au avut in vedere mai multe componente: pista de decolare-aterizare și platforma de îmbarcare-debarcare, balizajul, facilități pentru accesul pasagerilor de la terminal la platforma îmbarcare-debarcare, sistemul de canalizare pluvială.

Astfel, pista de aterizare s-a extins cu circa 60 de metri, a fost lărgită, reabilitată și s-au îmbunătățit condițiile de rulaj prin așternerea unui strat asfaltic, platforma de îmbarcare-debarcare a fost reabilitată şi extinsă cu 11.600 mp, sistemul canalizare pluvială și instalația de balizaj fiind si ele reabilitate și adaptate la noua configurare a suprafețelor de mișcare.

În plus, pentru sporirea gradului de confort al pasagerilor, s-au construit două copertine pentru accesul pasagerilor de la terminal la platforma de îmbarcare-debarcare, aeroportul dispunand de un sistem pentru transportul bagajelor de la platforma îmbarcare-debarcare la terminalul sosiri.

 Conferinta de presa din 8 iunie 2016, la finalizarea proiectului:

Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea a participat la recepția lucrărilor finalizate în cadrul proiectului ‘Modernizarea suprafețelor de mișcare, extinderea pistei și a platformei de îmbarcare — debarcare pentru Aeroportul ‘Delta Dunării’ Tulcea’.

Cu acest prilej, au fost prezenți toți cei implicați în proiect, de la managerul de proiect, ing. Vâlcu Stoian, care este și director tehnic al RA Aeroportul ‘Delta Dunării’, până la reprezentanții firmei de construcții Tehnic-Asist și ai celei de consultanță. Au fost prezentate detalii tehnice după care au fost vizitate cele două obiective principale ale proiectului, respectiv platforma de îmbarcare-debarcare și pista care, în urma realizării acestor lucrări de reabilitare și modernizare, este cu adevărat pregătită să faciliteze aterizarea și decolarea avioanelor pe Aeroportul ‘Mihail Kogălniceanu’ în cele mai bune condiții.

‘În numele președintelui Consiliului Județean, domnul Horia Teodorescu, și al meu, personal, vă felicit pentru realizarea acestui obiectiv important. Finalizarea acestui proiect este foarte importantă și pentru noi, Consiliul Județean, întrucât am sprijinit acest proiect trup și suflet, dar mai ales financiar, numai într-o ultimă fază Consiliul Județean contribuind cu aproximativ o pătrime din bugetul pentru finalizarea lucrărilor. Sunt convins că un aeroport modern va fi o atracție pentru operatorii aerieni și, implicit, o poartă sigură deschisă către Delta Dunării pentru turiști, ceea ce înseamnă noi perspective pentru tulceni, în general, și pentru dezvoltarea județului nostru, în special.

Acesta este motivul pentru care continuăm să investim în această direcție, astfel că Aeroportul ‘Delta Dunării’ Tulcea mai face obiectul a două proiecte incluse în Masterplanul de Transport 2014-2020. Încă o dată, vă felicit pentru finalizarea acestui proiect și, ce să vă urez, să vedem avioane zburând spre și dinspre Aeroportul Tulcea’, a declarat, cu acest prilej, vicepreședintele Vasile Strat.

Valoarea totală a proiectului ‘Modernizarea suprafețelor de mișcare, extinderea pistei și a platformei de îmbarcare — debarcare pentru Aeroportul ‘Delta Dunării’ Tulcea’ este de 64.920.855,50 lei cu T.V.A.

GALERIE FOTO LUCRARI